Ord från norr, kapitel 3?

Dags för typ kapitel 3 i roliga västerbottniska ord som jag saknar:


Tagut              
Företagsam, driftig


Övervänt                            
Adjektiv för när man tycker att man väntat alldeles tillräckligt länge och är på väg att ge upp väntandet.


Bradde                               
"Det va bradde stinta det där!" = Hon va rejält kraftig den där tjejen!


Tisse               
Bröst


Skvittra                              
När det stänker men med små droppar bara. Stänker = större droppar.


Gjort schlätta                     
Tagit allt. "Barnen har visst gjort schlätta (slätta, jmf slåtter) på efterrättsbordet."


Enkom                               
Det ordet finns tydligen i svenskan men verkar inte förstås i Sundsvall. När Cul använt det har iaf inte hennes kompisar alls förstått vad hon menat. När hon t ex sagt: "Oj, kom ni förbi enkom för att ge mej mina läxböcker? Va snällt!" = endast för, exklusivt för. 

http://designmebloggen.blogspot.com/2008/07/enkom.html?showComment=1221335460000


Mina första blommor

Gula, vilt växande lejongap är verkligen en blomma som jag förknippar med min barndom i Klemensnäs. De fanns i mängder längs efter Ågrensgatan som var min raka väg till skolan. Det var kul och lite spännande att öppna gapen och tänka sej att det var ett lejons gap.

Skogsstjärnor kommer nog på "andra plats". De lyste vita i mängder på marken i den lilla skogen ovanför vårt "Riksbygget" där vi lekte en del och där fanns åxå en stig som ledde upp till gatan ovanför där fanns en liten vit kiosk där  vi handlade godis. Blomsorterna finns kvar men de små privatägda kioskerna har nästan helt försvunnit och är rivna eller står och förfaller här och där i Sverige. Synd kan jag tycka...


Oskattbara barn!

Barn har ju ofta en helt underbar logik! När jag var i 7-årsåldern så hade vi i cirka ett år ett dagbarn. Hon hette Åsa och var knappt 1 år när hon kom till oss.  Jag och min syster tyckte att hon var såååå söt och mysig.  När vi "hade haft" henne några månader så kom jag och syrran till mamma och frågade:  "Mamma, hur mycket måste vi egentligen betala för att få ha Åsa?!"


jag, kompisen Eva, dagbarnet Åsa och syrran

Blixtar och dunder!




Efter konsultation med annan 40-plussare och fundering så ber jag att få revidera mej från igår.
Jag smälte ihop 2 blixtsorter till en. Först kom de stora "parabol-blixtarna" (se bild nedan) men de hade en engångsblixt. Sedan kom de där fyrkantiga blixtarna som satt direkt på kameran och kunde användas 4 ggr (vreds). Kanske var det bara de som var blå åxå. Inte de till "parabolen"...


Blixtrande går tiden

Har ni tänkt på att det ofta är teknikprylarna och deras snabba utveckling som får en att känna sig gammal? Dels för att man inte hänger med i den nya tekniken ju äldre man blir. Men även för att saker som kändes high-tech när man var barn nu känns som museiföremål! Eller vänta lite...det bara inte känns så - de ÄR musei-föremål..


Ett litet exempel: När pappa fotograferade inomhus på vintern när jag var i förskoleåldern så använde han en kamera vars blixtaggregat såg ut ungefär som det nedan. Inne i reflektorn satte man fast den blå blixtkuben och den kunde blixtra 4 ggr. Man fick alltså vrida den ett kvarts varv innan man kunde ta nästa blixt-bild. Om jag inte minns helt fel. (japp! se nästa inlägg) Och de förbrukade ljusblå kuberna var lite kul att gå omkring och "äga" ett tag.


Häxbrygd som gjorde gott

Ett typiskt hösttecken när jag var liten var att mamma kom hem med en brun, ganska stor glasflaska som hon ställde i kylskåpet.  Sedan fick vi gapa stort varje morgon när hon höll fram en matsked med ill-gul vätska. Det smakade gott och starkt av apelsin. Det hon matade oss med, under vinterhalvåret, var Hexavitamin, ett multivitamin-preparat. Man får va´ tacksam för att man föddes på 60-talet och inte några årtionden tidigare - då hade det varit torskleverolja...som tydligen smakade betydligt sämre än apelsin.


Vass uppfostran

Nu är det dags att skriva nått om min busiga pappa igen! På 60-talet var det ganska populärt med så kallad "fri uppfostran". Det var ingenting som min mamma och pappa tillämpade. Tack för det!  Vid ett tillfälle, när jag och min syster var ganska små så hade vi en familj på besök. De hade två livliga pojkar i ungefär samma ålder (3-6-årsåldern?). Föräldrarna var ivriga förespråkare av fri uppfostran...och pojkarna var tämligen livliga. Efter ett tag hade pappa fått nog, på lördagsaftonen. Han gick resolut in till köket och hämtade frukt, fruktskål och de små, vassa fruktknivarna. Inga detaljer, men besöket avkortades väsentligt då de vilda pojkarna (som man dock inte fick styra eller säga till) hade skurit sej på mer än ett ställe... Klarrt å betarrt!  



På fotot ser man, förutom lill-mumelen och hennes föräldrar, fruktskålen med knivarna som var mode att ha framme på bordet på den tiden. Minns att knivarna hade orange/röda skaft.  


Var är tanklocket?

Jag är en ganska disträ person. Därför är det alltid en lättnad och ett nöje att höra om personer som är än mer disträ. En arbetskompis berättade i  veckan om när hans mor, då i 65-årsåldern, kom på att hon skulle åka och tanka bilen. Sagt och gjort. Hon satte sej på cykeln och trampade glatt i väg. Först framme vid bensinstationen kom hon på att det skulle bli svårt att tanka bilen...


Dofter från förr, del 2

Och har jag skrivit om dofter hos farmor (farfar dog när jag var 6 år) så vill jag i rättvisans namn skriva lite om dofterna hos mormor och morfar åxå! Det finns ingen doft som kan få mej tillbaka till deras stora lantkök så snabbt som lukten av bränt kaffe. Mormor hade ofta lite för mycket på gång (prata t. ex;-) och glömde  kaffekannan med kokkaffe så att det kokade över på spisen. Sedan låg där förstås en vag doft av "fus-täva" dvs ladugårdslukt eftersom de hade mjölkkor. De hade åxå ett stort, kall-skafferi i anslutning till köket. Ett sånt som är så stort så att man kan gå in och stänga dörren och gå runt lite och titta på allt som ligger uppradat på hyllorna. Jag minns nästan exakt hur gott det luktade där även om jag knappt har känt den doften på över 20 år. Ett sånt skulle jag vilja ha nån gång! Det kanske inte ens kallas skafferi när det är så stort? Sval låter för modernt...



Doftminnen

Det forskas och påstås en hel del om vårt luktsinne. Att det är fantastiskt och att det är det sinne som snabbast och starkast kan få oss att minnas saker som vi inte visste att vi kom ihåg.


Jag kan bara hålla med. Min farmor har varit död i ca 25 år nu men fortfarande när jag känner  rosdoft och lukten av polkagrisar så är jag plötsligt förflyttad hem till henne! Hon gillade att ha rosdoft i doftkrus och hade alltid polkagrisar hemma. Jag blir åxå svårt nostalgisk när jag ser att  guldfärgade stearinljus börjar finnas igen. Det var hennes favoriter på 70-talet. Helst de spiralformade! Och känner jag lukten av "mormorsaft" och lukten av när det ryker in lite lätt i en öppen spis då är jag direkt förflyttad till hennes sommarstuga. Solvarma tallbarr på marken luktar åxå farmors sommarstuga eftersom vi lekte en del i skogen runt omkring och där var det mycket tallmo.


Porla lilla bäck...

På tal om V. Radiogatan: Jag kommer ihåg en sommar  när barnen var i sin kanske mest busiga och oförutsägbara period. Säg att Sum var strax 11 och Cul 7. Jag hade varit nånstans och var på väg uppför  nämnda gata, till fots.  Så får jag se hur det, denna soliga dag, har runnit och fortfarande rinner vatten längs efter gatan. Det rinner en liten å, från korsningen där vårt hus ligger och ända ner till närmaste gatubrunn. 100 meter?  Eftersom jag har en något dramatisk ådra så får jag genast för mej att det brinner hos oss och att detta är "spillvatten" från släckningen. Jag skyndar mej hem med andan i halsen.


Fördelen med att ha "katastrof-hjärna":  Lättnaden som infinner sej när det visar sig att det bara är barnen, med kompisar, som har ett utdraget vattenkrig med vattenslangen indragen i leken.


Trafikvett - möda och svett



När barnen var små så försökte vi  ge dom trafikvett. Åtminstone trodde jag att vi var 2 om det:
En gång när jag och 8-åriga Cul följdes åt uppför V. Radiogatans sega backe börjar hon plötsligt cykla i zig-zag över vägen. När jag förskräckt frågar henne vad hon håller på med svarar hon glatt: "Det har pappa lärt mej! Backen blir lättare att cykla uppför då!" Gnnnng!


Sedan hade jag åxå tjatat om deras korta väg till skolan: Att de inte fick gå över Fridhemsgatan vid närmaste övergångsstället (V. Radiogatan/Fridhemsgatan). Istället skulle de gå ca 70 meter längs Fridhemsgatan till övergångsstället med trafikljus. Båda 2 bedyrade att de skulle göra så. Men sedan när jag följde dom till skolan, för att hälsa på, och lite slugt gick något steg efter, för att se vilken väg de skulle ta, så gick de alltid, sin vana trogen, över vägen på det närmaste övergångsstället...


Nåja...det gick ju bra ändå. Nu ligger deras första vinter som bilförare framför dom istället. En mor får aldrig sluta oroa sig vad det verkar...


Roliga, vita streck på asfalt



Vi har kompisar som bor mitt i stan, ett stenkast från Stora torget. I somras så upptäckte de en dag att, i princip, alla parkeringsplatser på Thulegatan och runt omkring hade blivit handikapp-parkeringar! Förtvivlans! Det är ju nog svårt att hitta en parkering i centrala stan som det är. När de (eller en granne?) ringde till kommunen för att höra hur det kunde komma sig att det plötsligt fanns så många platser för rörelsehindrade så visade det sig att det troligen rörde sig om ett studentskämt. De mycket prydligt vitmålade symbolerna målades raskt över av en kommunalarbetare och kompisarna kunde andas ut.

När jag berättade denna historia för en arbetskompis i veckan så påminde han sej ett bus som han och några polare gjorde för xx år sedan. På raksträckan innan ishockeyarenan i Timrå så körde de bil i 200 km/h och "tvärbromsade sedan  så att 2 långa (150 meter), tydliga och svarta bromsspår uppstod. Sedan målade de en figur i vitt i slutet av bromsspåren. Ni vet en sån där som kriminalteknikerna brukar rita runt mordoffer (på filmer iaf). Deras dramatiska vägkonst blev kvar länge.  


30589!

Vet ni vad jag kom å tänka på för ett tag sedan? Jo...att när jag var liten så svarade man alltid i telefonen med sitt telefonnummer och det gör man inte längre. Det känns som om att det är minst 20 år sedan folk i allmänhet slutade med det. Eller har jag fel? Äldre höll nog i med det längst.


"30589" svarade jag rappt som liten...när vi bodde i Klemensnäs. Sedan, på Kallholmsberget, svarade jag "33964". Där bodde vi tills jag var i tonåren och efter det har jag suddigare minnen över de telefonnummer som passerat. Kanske kommer jag ihåg mina första telefonnummer så bra delvis för att jag fick rabbla dom högt så ofta? 
 

Kan vi inte göra ett experiment och svara i våra mobiler och hemtelefoner med vårt tel.nummer några gånger?  De som ringer oss och är över 40 kommer nog att bli en smula nostalgiska. ..


"Be my Teddy"

Jag  påstod  tidigare att det var vanligare förr att man hade kläder länge - under flera år. Men när det gäller favoritplagg så är det kanske ingen ändring mot "förr i tiden"?  Jag känner i alla fall en ung dam som på fotot nedan är 5 år... och nu har körkort...men nattskjortan, finns med fortfarande, mjukare  och skönare än någonsin (nu: modell t-shirt).


Ibland ville hon verkligen "vara med" in i det längsta på kvällarna...Man vill ju inte missa nått!

Läsa - lekande lätt?

Nu i veckan kom syrrans söta son hem från skolan . Han började i första klass nu i höstas.
"Idag har vi lärt oss en ny bokstav" deklarerade han glatt.
"Jahaaa vilken då?" undrade syrran.
"L!" svarade han stolt.
"Aha, kan du säga ett ord som börjar på L nu då?"
"Elefant!"


Språkförbistring

När vi flyttade till stan var Sum 6 år, snart 7. Han fick snabbt kompisar och när de spelade datorspel tillsammans så började dom reta Sum för att han kallade sista bossen på varje level  i spelet för chef istället för boss.  (Boss  = "gubben" man måste besegra för att komma framåt/högre i spelet) Chef var tydligen ett västerbottniskt ord för boss, i dataspelssammanhang, för småkillar med flera.

Ingen  kompis verkade heller förstå Sum när han pratade om sin eller andras börs. Här i stan använde man tydligen bara ordet plånbok.  Stockholmsbörsen måste väl deras föräldrar hört talas om i alla fall? ;-)


Kallsup´n

När min lillebror var i 10-årsåldern så fick han i uppgift av vår mor att väcka henne vid 11-tiden en helgförmiddag. Hon hade jobbat natt. Vid 11-snåret ställde sej brorsan vid mammas säng med ett glas vatten. Han iakttog hennes djupa, sovande andhämtning och väntade tills det var dags för henne att andas in. DÅ hällde han vattnet över hennes ansikte. Mamma har berättat att hon var helt övertygad om att hon, på nått vis, var på väg att drunkna i sin egen säng. Buuuuuus-brodur!


Insektsbegravning...

På tal om husdjursbegravningar. Vi hade en sådan i vår familj för 2 veckor sedan. Storlek och vikt var nog liknande som minihamsterns men där slutar likheterna. Det var nämligen Sums orangeknäade tarantella Smithin som bitit i gräset och begravningen var föga känslomässig.  Men både sonen och jag kände ändå att vi inte fixade att dumpa spindeln bland kaffesump och tomma mjölkkartonger i soporna. Så på fredan tog han fram en kruka, tändvätska och lite tidningspapper och ordnade en kremering. Dan efter begravde jag askan under Sums äppelträd. Inga tårar och inga sånger - jag lovar.

Smithin var en riktigt gammal spindelhona - antagligen i 20-årsåldern. Sum hade haft henne i ca 8 år och sett henne ömsa skinn flera gånger. Det är riktigt sevärt faktiskt! De byter ut stora delar av sig själv då och det ser ut som "värsta förlossningen" av en lika stor spindel när den åmar sig ur det gamla skinnet. Tom de 2 giftgaddarna (6 mm långa!) byts ut.

Ett roligt minne var för ca 6 år sedan när hon ömsat skinn och jag fått för mig att jag skulle bevara det och fixa till det (som man gör med fjärilar typ). Jag läste i instruktionerna att man skulle lägga skinnet, (som  ser ut som en tilltufsad spindel) i en sil, över en kastrull med kokande vatten, för att det ska mjukna lite. Sedan kan man spänna upp det i naturtrogen position med hjälp av knappnålar. Sagt och gjort. Jag stod där med skräckblandad förtjusning (häxvarning)  och sträckte ut armen i hela sin längd så att jag hamnade så långt från det ångande spindelskinnet som möjligt. Jag ville slippa andas in eventuella spindel-lukter åxå. Så plötsligt rörde sig "spindeln"! Gissa om jag spratt till! Det var ju bara för att det expanderade av fukten men...tänk dej själv.

Den "uppstoppade spindeln" blev i af mycket naturtrogen och skrämde mer än en gäst under åren. Mwohuhaha.  Jag tycker att Smithin var mycket vacker och flera ggr när Johnny, från Malawi ,hälsade på så höll vi  i den.  Cul lät den tom klättra i ansiktet.


Tryggare kan man va?



Syrran berättade en underbar liten barnberättelse från deras kvarter. Några grannar hade skaffat en  minihamster till barnen. De tyckte att den var mycket söt och den var dessutom tam och snäll. Vid ett tillfälle hade mamman hittat 9-åriga sonen sovandes på rygg och den lille krabaten, som förresten hette Sigge, låg på pojkens mage..åxå på rygg, med benen rakt ut och sovandes sött med den lilla tungspetsen utanför munnen...


Så dog Sigge och barnen var mycket ledsna och ville ordna begravning på gården. Men begravningen fick skjutas upp gång på gång eftersom olika kompisar ringde och vädjade till familjen att skjuta på begravningen eftersom just dom var borta på t ex fotbollsturnering just den dagen. Till slut enades man om ett datum och en grupp på ca 8 barn stod på bakgården. Mamman tittade på dom på avstånd och det var en mycket sorgsen barnaskara. Efter ett tag sa sonen i familjen några högtidliga och sorgsna ord riktade till den bortgångne gnagaren: "Sigge, vi tackar dej för alla fina stunder du gett oss" osv.. Vid dessa ord började flera av barnen snyfta och de avslutade sedan den lilla ceremonin med att sjunga  psalmen "Tryggare kan ingen vara".  Jag är rädd för att inte alla människor får en så fin begravning... men barn kopierar vuxna och de har så klart åxå rätt att visa sorg. Kanske kan den lilla begravningen förbereda dom för större sorger senare i livet?


Måste få berätta om ett av mina tidigaste barndomsminnen åxå - som har att göra med sången barnen sjöng  -"Tryggare kan ingen vara ,än Guds lilla barnaskara". När jag var riktigt liten så sjöng mamma ofta den för mej och min syster när vi skulle somna. Jag minns som igår (nåja) hur jag var helt övertygad om att  "Tryggarékan"  var liksom en liten gräs-kulle och att den var knökfull av en massa söta, typ bokmärkesbarn som kände sig trygga...eftersom de "var Guds barnaskara". Jag hade tydligen försökt visualisera texten för mej själv..hihi.  Bara nått år senare så blev det andra sånger vi sjöng men dom fick vi lära mamma...hon tyckte dom va så svåra.

      


RSS 2.0