Törnrosa a la tidigt 60-tal!



När jag letade bilder på Nermans ”solstickepojke” på internet (förra inlägget) så snubblade jag plötsligt över dessa gamla sagobilder som jag inte sett på säkert 35 år. Men eftersom de satt som tavlor i min och syrrans ”barnkammare” i flera år så känner jag igen varenda detalj. Jätte kul att hitta igen dom så här! Ibland är kombinationen internet och sökmotorer alldeles underbar. De här tavlorna hängde ovanför en grön dyscha i vårt rum i ”Riksbygget” i Klemensnäs. Nått mer ni vill veta? ;-)

PS Det var inte Nerman som gjorde dessa bilder men de fanns i ett sammanhang med honom ändå – 2 samtida svenska konstnärer – typ så.  Källa: http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=23387

 


Tändstickspojken - fast inte i profil!



När jag var liten hängde denna tavla i min och systers rum. Nu hänger den sedan många år i pappa och mammas sovrum. Redan när jag var liten så fick jag veta att det där var pojken som fanns på alla tändsticksaskar och att det var hans pappa som målat av honom (båda gångerna). Pojken heter Tom...ja det vill säga..han är ju en gammal man nu - för han blev avmålad på 30-talet. Söt var han då i alla fall..

För den som vill veta mer;) :

Solstickepojken

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita etiketten till asken och skapade då Solstickepojken, i dag en av Sveriges mest välkända symboler. Kanske ett av världens mest reproducerade konstverk.

Då Einar Nerman började sitt arbete var det bråttom. Han letade i sin samling av tidigare teckningar och fann en bild på Tummelisa, som bar på en fackla. Till denna teckning hade Einar Nermans son Tom stått modell. Nu gjorde han flickan till pojke igen, tog bort facklan ur flickans hand och målade en sol i övre vänstra hörnet. Idén bakom Solstickan var lika enkel som genialisk.

Från denna hemsida:  http://www.solstickan.se/Om-Stiftelsen/Solstickepojken/

 


RSS 2.0