PV for ever!

Hela min barndom åkte vi i en gräddvit Volvo PV. Den tyckte vi om! När pappa å mamma gifte sig å skulle bilda familj så sålde de var sin sportbil för att köpa en fabriksny PV. Mamma sålde en P1800 och pappa en...MG? Så jag och syster tyckte säkert mer om PV:n än våra föräldrar. De pratade ofta lite drömmande om bilarna de fick "offra" för att kunna köpa en trygg familjebil. 


Syster och jag hade några favoritsysselsättningar de få gånger vi åkte lite längre i bilen (t ex hälsade på hos morfars 3 mil bort). Vi åkte aldrig på bilsemestrar - det var ju båt som gällde då. Nå i alla fall. Vi satt bakåtvända i baksätet och vinkade åt alla bilar och räknade hur många som vinkade tillbaka och när vi var 6-7 år hade vi hakat upp oss på en låt som hade denna intellektuella text: "Röd å grön å oranga, röd å grön å oranga, röd å grön å oranga" osv osv. Vi var så klart inspirerade av trafikljusen (i Köpenhamn?). Synd vi inte "satte" rätt ordningsföljd på färgerna bara...Lite senare sjöng vi ändlösa repriser av nonsenssången om apan som inte kunde rapa och gick till sin syster som sa att han skulle skala banan (nån som minns den?)


Trafiksäkerheten var långt ifrån bra på 60- och 70-talet. Vi såg inte ens en bilbarnstol på bild och bilbälten "fanns inte" än. Ofta turades vi om att stå på kardanaxel"trumman" och kika fram mellan framsätena...eller slumrade i hatthyllan där bak.

Men så var det ju, som sagt, för alla barn på den tiden. Nu i veckan fick jag höra denna historia från en arbetskompis barndom, på 70-talet, i Norrbotten. De hade en Mercedesbuss som pappan köpt oinredd. När det var dags för bil-semester la pappan 2 lastpallar på varann´ och satte fast dom i golvet, bakom förarsätet, la heltäckningsmatta över och satte sedan familjens gamla soffa uppepå pallarna. Där satt sedan barnen under hela semestern. De satt säkert kungligt skönt...men tur att de inte krockade!



PS Observera min nya "kärra" framför PV:n. Den hade antagligen samma plåttjocklek som bilen och skulle förmodligen stått emot en mindre krock med en motorcykel. Så vissa saker kanske var säkrare på den tiden iaf (läs barnvagnar).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0