Ett "de-va-bättre-förr"-inlägg

Det har varit mycket snack i media och bland forskare om vad dagens fetmaepedemi beror på. En av de mer intressantare teorierna är den om att man under tidigare årtionden åt betydligt mindre portioner av allt, speciellt läsk och godis.


När syrran och jag var små och fick pengar för att köpa lördagsgodis så kom vi från kiosken med en liten papperspåse som rymde ca 1 dl godis. Men vi var fullt nöjda. Sedan delade vi en 33 cl sockerdricka, men bara på helgerna. Utom på båtsemestern! Då bunkrade pappa en hel karta med Fantaburkar el liknande. Fest!


En annan rolig sak som jag och syrran höll på med i lågstadieåldern var att vi la undan en del av godiset vi fick månaderna innan båtsemestern. Vi sparade det i en burk som oftast rymde max 1,5 liter. Guggi-Buggi kallade vi den. Vi visste att på båtsemestern så kunde det bli mycket svårt att få tag på "snask" (som mamma ville kalla det). Ibland kunde det ju gå ca 1 vecka innan vi kom i land på något ställe som hade en affär som sålde sötsaker. Men den där lilla plåtburkens innehåll, den höll oss flytande, de 4 veckor vi var ute på sjön. Antar att den idag skulle utgöra ungefär helgkonsumtionen för ett svenskt barn...     

image44

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0